Διατροφική Αξία Πατάτας

πατατα αρχαγγελου

Κανείς δεν αντιστέκεται στη νοστιμιά της, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η πατάτα έχει διπλάσιο κάλιο από τη μπανάνα, ενώ θεωρείται ότι καταπολεμά και τα εξανθήματα.

H πατάτα  είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οργανικά οξέα και βιταμίνες B1, B2, B6 και C. Ο χυμός ωμής πατάτας θεωρείται σπασμολυτικός και αντιόξινος, ενώ είναι πιθανό να βοηθάει και σε περιπτώσεις ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας. Επίσης το ζεστό νερό με πατάτα, που μπορούμε να φτιάξουμε βράζοντας σε 4 φλιτζάνια νερό 1/2 κιλό πατάτες με τις φλούδες τους ώσπου να μείνουν 2 φλιτζάνια, θεωρείται ότι ανακουφίζει μερικά είδη ρευματισμών αλλά και πρηξίματα. Αρκεί απλώς να κάνουμε κομπρέσες με αυτό στα πονεμένα μέρη. Επιπλέον ο χυμός της πατάτας, που μπορούμε να φτιάξουμε περνώντας 2 πατάτες στον αποχυμωτή, πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε περιπτώσεις δυσπεψίας και επίσης ότι η ζεστή ψητή πατάτα δουλεμένη με λάδι και λιωμένη σαν πουρές βοηθάει στην ανάρρωση από το κρυολόγημα. Αν υποφέρετε από εξανθήματα, ένας τρόπος για να υποχωρήσουν θεωρείται ότι είναι να βάλετε στην πληγή κατάπλασμα από ωμή κοπανισμένη πατάτα.
Τα επιθέματα ωμής πατάτας φρεσκάρουν το δέρμα, απαλύνουν τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια, ενώ ανακουφίζουν και από τον πονοκέφαλο

 

Ποιότητα και διατροφική αξία της πατάτας

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πατάτας αναφέρονται τόσο στην εμφάνιση των κονδύλων (μέγεθος, σχήμα, χρώμα σάρκας κ.λπ.) όσο και στη θρεπτική αξία της και εξαρτώνται από την ποικιλία,τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειας αλλά και τις συνθήκες αποθήκευσης.Η ιδιαίτερη διατροφική αξία της πατάτας έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων αλλά και πρωτεϊνών, βιταμίνης C και σιδήρου. Τα θέματα αυτά αναλύονται στο παρόν άρθρο και επιπλέον, σε χωριστό ένθετο, παρέχονται οδηγίες προς τους καταναλωτές για ορισμένα σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέχουν κατά την αγορά, αποθήκευση και χρήση της πατάτας.

 

Η πατάτα είναι ένα από τα κυριότερα λαχανικά στον κόσμο γιατί παράγει ανά μονάδα έκτασης περισσότερη ξηρά ουσία, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε σύγκριση με όλα τα κύρια δημητριακά.

Σε αναπτυγμένες χώρες εμφανίζεται στην αγορά σε πολλές μορφές κατανάλωσης όπως: φρέσκιες χύμα ή σε συσκευασία, κατεψυγμένες, προτηγανισμένες, παστεριωμένες, αλλά και σε μορφές επεξεργασμένες όπως νιφάδες για πουρέ, τηγανητές (chips) κλπ. Έτσι η εμφάνιση του κονδύλου αποκτά μια ιδιαίτερη αξία που σηματοδοτεί την ευρύτερη ποιότητα όλων αυτών των προϊόντων. Αντίθετα σε χώρες υπό ανάπτυξη το σημαντικό στοιχείο ποιότητας είναι η θρεπτική αξία της πατάτας ανεξάρτητα από την εμφάνισή της. Όλα τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα της πατάτας είτε αναφέρονται στην εμφάνιση των κονδύλων είτε αναφέρονται στην θρεπτική αξία, εξαρτώνται από την ποικιλία, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις συνθήκες αποθήκευσης.

Καθορισμός ποιότητας με βάση μορφολογικά χαρακτηριστικά

 Μέγεθος-σχήμα.

Το μέγεθος του κονδύλου σηματοδοτεί το ποσοστό απώλειας κατά το καθάρισμα. Έτσι σε κονδύλους 200 g η απώλεια φτάνει το 23% ενώ σε κονδύλους 500 g 16%. Μια άλλη παράμετρος μεγαλύτερης απώλειας είναι η μορφολογία των οφθαλμών. Όσο πιο επιφανειακά σχηματίζονται οι οφθαλμοί στον κόνδυλο τόσο μικρότερη είναι η απώλεια. Σε ότι αφορά το σχήμα υπάρχουν δύο κύρια σχήματα το σφαιρικό και το επίμηκες με αρκετά ενδιάμεσα σχήματα. Γενικότερα για παραγωγή chips προτιμώνται τα σφαιρικά σχήματα για ομοιόμορφη παραγωγή και συσκευασία. Αντίθετα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το επικρατέστερο σχήμα για κοινή πατάτα είναι το επίμηκες. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι δύο ποικιλίες με επίμηκες σχήμα κονδύλων όπως η Σπούντα και η Λιζέτα κυριαρχούν στην ελληνική αγορά.

Υφή της περιδερμίδας (φλοιός).

Το πάχος της περιδερμίδας συνδέεται με το βαθμό απώλειας κατά το καθάρισμα και εξαρτάται από την ποικιλία, τον τύπο του εδάφους, τις συνθήκες ανάπτυξης και την ωριμότητα των κονδύλων.Ένας σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης της υφής της περιδερμίδας είναι η κανονικότητα των ποτισμάτων.Έτσι ακανόνιστα ποτίσματα μπορεί να οδηγήσουν σε παραγωγή κονδύλων με τραχιά υφή.

 Χρώμα σάρκας και περιδερμίδας.

Σε ότι αφορά στο χρώμα της περιδερμίδας που μπορεί να κυμαίνεται από ανοικτό μπεζ μέχρι μαύρο και με διάφορους άλλους τόνους χρωμάτων όπως κόκκινο, μπλε, κίτρινο κλπ. αυτό δεν συναρτάται με την ποιότητα των κονδύλων, όπως αυτή περιγράφηκε παραπάνω. Ο βαθμός του κίτρινου ή πιο σκούρου χρωματισμού στην περιδερμίδα υποδηλώνει μεγαλύτερη περιεκτικότητα καροτενοειδών στον κόνδυλο που κυμαίνεται από 14-343 mg/100g νωπού βάρους, καθώς και ανθοκυανών που αυξάνονται όσο σκουραίνει το χρώμα της περιδερμίδας. Κάτι αντίστοιχο σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και στη σάρκα του κονδύλου που όσο πιο κίτρινη είναι τόσο η αντίστοιχη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή αυξάνεται. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σηματοδοτεί καλύτερη ποιότητα στην πατάτα αφού αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος της συνολικής διατροφικής αξίας που μπορεί να έχει ο κόνδυλος.

 Ελαττώματα του κονδύλου

 Πρασίνισμα.

Συμβαίνει όταν υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών και διάχυτου φωτισμού γίνεται μετατροπή των αμυλοπλαστών σε χλωροπλάστες με ταυτόχρονη αύξηση των επιπέδων του αλκαλοειδούς σολανίνη στους κονδύλους. Όταν ο κόνδυλος πρασινίσει δεν επανέρχεται ακόμα και αν εκτεθεί σε συνθήκες σκότους για διάστημα πάνω από ένα μήνα. Το αποτέλεσμα του πρασινίσματος είναι να αυξάνεται το ποσοστό απώλειας κατά το καθάρισμα δεδομένου ότι πρέπει να αφαιρείται εκτός από το φλοιό και μεγάλο μέρος της πράσινης σάρκας.

 Σχίσιμο κονδύλου.

Ο σημαντικότερος γνωστός παράγοντας που συμβάλλει στο σχίσιμο των κονδύλων είναι το στρες νερού, δηλαδή εναλλαγές περίσσειας και στέρησης νερού. Ωστόσο η ένταση του φαινομένου εξαρτάται απότην ποικιλία αλλά και από άλλους παράγοντες (π.χ. χρήση ορμονικών ζιζανιοκτόνων).

Θρεπτική αξία

Η κατανάλωση πατάτας προμηθεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμίνης C και σιδήρου. Οι υδατάνθρακες που αποτελούν το 75% περίπου του συνολικού ξηρού βάρους είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Σε χώρες της Ε.Ε. όπου η μέση ημερήσια κατανάλωση μπορεί να φτάνει τα 240 g υπολογίζεται ότι καλύπτει το 5,3% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια. Αν η αναγωγή γίνει με βάση το βάρος των τροφών η πατάτα δίνει τη μισή ενέργεια σε σχέση με το ρύζι και τα ζυμαρικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι μια αξιόλογη πηγή υδατανθράκων χωρίς υψηλή θερμιδική αξία και μπορεί να αξιοποιηθεί σε διαιτολόγια.Το ξηρό βάρος της πατάτας είναι ίσως ο σπουδαιότερος ποιοτικός δείκτης και όσο υψηλότερη είναι η τιμή του τόσο καλύτερα είναι πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του κονδύλου που αναδεικνύονται στο μαγείρεμα. Ένας άλλος δείκτης που συνδέεται με μαθηματική σχέση με το ξηρό βάρος και την περιεκτικότητα σε άμυλο είναι το ειδικό βάρος του κονδύλου, που υπολογίζεται με τη γνωστή αρχή της άνωσης του Αρχιμήδη. Οι δύο αυτοί παράγοντες εξαρτώνται από την ποικιλία, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και δεν είναι τυχαίο ότι για την ίδια ποικιλία που καλλιεργείται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και σε διαφορετικές εποχές καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις. Φαίνεται όμως πως οι ξηροθερμικές συνθήκες και τα αμμώδη εδάφη μπορούν να δώσουν για την ίδια ποικιλία υψηλότερες τιμές ξηρού βάρους.

Υδατάνθρακες

Το άμυλο που όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1 αποτελεί το 75% της ξηράς ουσίας είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων ενώ συνυπάρχουν μονοσακχαρίτες όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και ο δισακχαρίτης σακχαρόζη. Ενώ στο χρόνο και ανεξάρτητα από τις συνθήκες αποθήκευσης οι μονοσακχαρίτες παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, η σακχαρόζη με την πάροδο του χρόνου και τις συνθήκες αποθήκευσης (κυρίως χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής των 3-4o C) μπορεί να συσσωρευτεί σε μεγάλες ποσότητες,στοιχείο που προκαλεί αύξηση της γλυκύτητας της πατάτας αλλά και μαύρισμα κατά το τηγάνισμα ως αποτέλεσμα της καραμελλοποίησης του σακχάρου. Είναι αυτό που προσπαθούν να αποφεύγουν οι βιομηχανίες τηγανισμένης πατάτας γιατί η εμφάνιση μαύρων τηγανισμένων πατατών σημαίνει μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Βέβαια η μετά από ψύξη τοποθέτηση των κονδύλων σε υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλεί μια αντίστροφη μετατροπή της σακχαρόζης σε άμυλο με ταυτόχρονη μείωση των επιπέδων της .

 Πρωτεΐνες

 Η περιεκτικότητα των πρωτεϊνών κυμαίνεται από 1,6-2,1 g/100g. νωπού βάρους και αναφέρεται σε πατάτες νέας εσοδείας. Παρά τη χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες εν τούτοις η συμβολή τους στην ανθρώπινη διατροφή είναι μεγάλη λόγω της μεγάλης ποσότητας πατατών που καταναλώνονται ημερησίως αλλά και της ποιότητας των πρωτεϊνών. Για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίστηκετο 1983 ότι η συνεισφορά της πατάτας σε πρωτεΐνες ήταν ημερησίως 3,4% συγκρινόμενη με προσφορά 2,6% από κατανάλωση αυγών, 4,8 από ψάρια και 5,8% από τυρί. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων (FAO) 100 g βρασμένης πατάτας παρέχει το 8-13% της συνολικής ημερήσιας πρωτεΐνης σε παιδιά και το 6-7% σε ενήλικες. Η ανάλυση των αμινοξέων έδειξε ότι η πατάτα είναι μια καλή πηγή λυσίνης. Παρ’ όλα αυτά σημειώνεται χαμηλή συγκέντρωση των θειικών αμινοξέων όπως μεθειονίνης και κυστίνης. Η ιδιότητα αυτή της πατάτας αξιοποιείται σε δίαιτες που περιέχουν ρύζι και ζυμαρικά ώστε συμπληρωματικά να καλύπτονται οι ανάγκες σε λυσίνη που έχουν οι δύο αυτές τροφές.Για την ίδια ποικιλία η θρεπτική αξία των πρωτεϊνών ποικίλει ανάλογα με το είδος του ψησίματος και την αποθήκευση. Ωστόσο οι παράγοντες που καθορίζουν τις πρωτεΐνες είναι η ποικιλία, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, η λίπανση, η ηλικία των κονδύλων (νεαροί κόνδυλοι έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα από ενήλικες). Το καθάρισμα της πατάτας αφαιρεί το 2% της συνολικής πρωτεΐνης. Εξαιτίας της μεγάλης σημασίας της πρωτεΐνης της πατάτας γίνονται έρευνες για δημιουργία υβριδίων που να εξασφαλίζουν μεγάλη περιεκτικότητα .

Βιταμίνες

Η βιταμίνηC είναι η κύρια βιταμίνη στην πατάτα. Η περιεκτικότητα της φρέσκιας πατάτας κυμαίνεται συνήθως από 12-25 mg/100g νωπού βάρους και αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του κονδύλου. Ανώριμοι κόνδυλοι έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα απ’ ό,τι ώριμοι. Δεν συνδέεται με το μέγεθος και το ξηρό βάρος. Ο φλοιός της πατάτας έχει υψηλότερη συγκέντρωση σε σχέση με τη σάρκα. Άλλος παράγοντας διαφοροποίησης είναι η ποικιλία και ο τύπος του εδάφους. Έτσι αμμώδη εδάφη παράγουν πατάτες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνηC. Οι πατάτες θεωρούνται η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης C για τον ανθρώπινο οργανισμό (περίπου το 10-60% της βιταμίνης C προέρχεται από την κατανάλωση πατάτας). Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C χάνεται πολύ εύκολα κατά το μαγείρεμα των κονδύλων.Απώλειες βιταμίνης σημειώνονται κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης αλλά και από τον τύπο του ψησίματος.Για παράδειγμα ακαθάριστες πατάτες ψημένες στον ατμό χάνουν 10-15%, στο βράσιμο και στο μαγείρεμα 20%, ενώ καθαρισμένες σε φούρνο μικροκυμάτων 25%, ψητές 20-45%, τηγανητές 35-50% και σε σκόνη για πουρέ 70%. Όσον αφορά τις υπόλοιπες βιταμίνες όπως φαίνεται και από τον Πίνακα 1 το σύμπλεγμα των βιταμινών Β (θειαμίνη, ριβο-φλαβίνη, νιασίνη) είναι ικανοποιητικό, ενώ δεν υστερεί σε χνοστοιχεία όπως ο σίδηρος .Σε ότι αφορά στο τηγάνισμα που είναι και η κύρια κατεύθυνση μαγειρέματος και κατανάλωσης πατάτας ιδιαίτερα από παιδιά, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι τρεις παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τηγάνισμα της πατάτας:

 Α) Nα είναι φρέσκια ώστε να μην αποκτήσει σκούρο χρώμα στο τηγάνι και γλυκιά γεύση.

 Β) Το είδος του λαδιού. Χωρίς καμιά αμφιβολία το καλύτερο λάδι είναι το ελαιόλαδο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δύο ή και τρία τηγανίσματα,ενώ οποιοδήποτε άλλο σπορέλαιο πρέπει να χρησιμοποιείται μια φορά.

Γ) Ένα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει ως αποτέλεσμα του τηγανίσματος είναι η δημιουργία ακρυλαμιδίου με την αντίδραση της ασπαραγίνης και των μονοσακχαριτών γλυκόζη και φρουκτόζη που περιέχονται στον κόνδυλο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και το χρόνο τηγανίσματος.Οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έχουν δείξει ότι μια διαδικασία υποβολής της πατάτας σε θερμοκρασίες από 50-90 o C (blanching) για κάποιο χρόνο μειώνουν πάρα πολύ τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου στην πατάτα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια επιχειρηματική προσπάθεια στη Νάξο για παραγωγή παστεριωμένης πατάτας που θα προωθείται στην αγορά έτοιμη καθαρισμένη σε διάφορες συσκευασίες από μισό κιλό μέχρι 5 κιλά καθαρισμένες κομμένες και που για να παστεριωθούν θα υπόκεινται στη διαδικασία του blanching. Αυτό συνεπάγεται ότι αυτή η πατάτα θα μπορεί να τηγανίζεται σε πολύ μικρότερο χρόνο(2-3 λεπτά) και η διαδικασία της παστερίωσης και του μικρού χρόνου τηγανίσματος θα μειώνει δραματικά τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου. Οι παστεριωμένες πατάτες θα συντηρούνται για τουλάχιστον ένα μήνα στις συνθήκες της κοινής ψύξης του οικιακού ψυγείου, δηλαδή δεν χρειάζονται κατάψυξη. Αν συνδυαστεί το γεγονός αυτό με την ποιότητα της παραγομένης πατάτας στη Νάξο φαίνεται ότι η μορφή αυτή επεξεργασμένης πατάτας θα συγκεντρώσει πολλά πλεονεκτήματα και για το νησί και για τον καταναλωτή.Μια πρακτική προσέγγιση θα ήταν ο καταναλωτής πριν να τηγανίσει την πατάτα να την υποβάλει σε μια διαδικασία βρασίματος όχι κατ’ ανάγκη σε νερό που βράζει αλλά σε χαμηλή φωτιά, όπως λέμε, να παραμένει για 10 περίπου λεπτά και μετά να τηγανίζεται. Θα πραγματοποιεί δηλαδή μια ερασιτεχνική διαδικασία blanching.

 

Πίνακας 1. Μέση ανάλυση θρεπτικής αξίας πατάτας

 Ξηρό βάρος% 22.48

 Ίνες % 1.08

 Άμυλο % 74.24

 Αναγωγικά σάκχαρα % 0.55

 Ολικά σάκχαρα % 1.28

 Ολικό άζωτο % 1.16

 Πρωτεϊνικό άζωτο % 4.09

 Ασκορβικό οξύ mg/100g 92.08

 Θειαμίνη mg/100g 0.73

 Νιασίνη mg/100g 10.08

 Ριβοφλαβίνη mg/100g 0.118

 Τέφρα % 4.20

 Ασβέστιο % 0.019

 Μαγνήσιο % 0.084

 Κάλιο % 1.47

 Νάτριο % 0.022

 Σίδηρος ppm 15.7

 Χαλκός ppm 1.30

 Κιτρικό οξύ % 0.7

 Λίπη % 0.5

 Οδηγίες για αγορά και αποθήκευση πατάτας από καταναλωτές

 Ένα βασικό στοιχείο στην αγορά της πατάτας είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής πότε υπάρχει φρέσκια πατάτα στην αγορά, αυτό που αναγράφουν οι πωλητές ως νέας εσοδείας. Με βάση τις κλιματικές συνθήκες της χώρας η πρώτη φρέσκια πατάτα που παράγεται,προέρχεται από τη Μεσσηνία και εμφανίζεται στην αγορά αρχές με μέσα Απριλίου. Από εκείνο το διάστημα μέχρι και το Δεκέμβριο ο καταναλωτής μπορεί να βρίσκει συνεχώς φρέσκιες πατάτες στην αγορά δεδομένου ότι κάθε περιοχή που καλλιεργεί πατάτα έχει διαφορετικό χρόνο φύτευσης και συγκομιδής. Για παράδειγμα οι πολύ γνωστές και εξαιρετικής ποιότητας πατάτες της Νάξου, Νευροκοπίου και Αρχαγγέλου.Δεδομένου ότι ο φρέσκος κόνδυλος έχει την ικανότητα να συντηρείται χωρίς ελεγχόμενες συνθήκες για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών αυτό σημαίνει ότι με βάση το χρόνο έναρξης της συγκομιδής ο καταναλωτής μπορεί για δύο ακόμα μήνες να βρίσκει φρέσκια πατάτα στην αγορά. Από τον Ιανουάριο και μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει φρέσκια ελληνική πατάτα στην αγορά. Οι ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές είτε από την Αίγυπτο είτε από την Κύπρο όπου λόγω συνθηκών αυτές οι χώρες μπορούν να παράγουν φρέσκιες πατάτες εκείνη την περίοδο. Κάθε άλλη προέλευση αν αναγράφεται σε πάγκους της λαϊκής ή του μανάβικου είναι πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Ο μόνος σίγουρος τρόπος να ξέρει εκείνη την περίοδο ο καταναλωτής τι αγοράζει, είναι να παίρνει συσκευασμένη πατάτα σε μικροσυσκευασίες των 2-3 κιλών που υποχρεωτικά σε αυτές αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Οι διαφορές που μπορεί να έχουν οι πατάτες της Αιγύπτου και της Κύπρου που κατά τα άλλα είναι φρέσκιες και της ίδιας ενδεχομένως ποικιλίας, είναι οι κανόνες καλλιέργειας, φυτοπροστασίας και εμπορίας που είναι διαφορετικές σε κάθε χώρα με αυστηρότερες βέβαια εκείνες της Κύπρου ως χώρας μέλους της Ε.Ε.Μια άλλη εισαγωγή γίνεται από χώρες που έχουν μεγάλους ψυκτικούς θαλάμους και συντηρούν επί μακρόν την πατάτα σε ψύξη. Τέτοιες χώρες μπορεί να είναι χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Σερβία,η Πολωνία κλπ. Η διαφορά είναι ότι αυτές οι πατάτες μπορεί να είναι καλής ποιότητας όσον αφορά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά δεν είναι όμως φρέσκιεςκαι συνεπώς μπορεί στο ψήσιμο ή στο τηγάνισμα να έχουν γλυκιά γεύση ή να μαυρίσουν ως αποτέλεσμα της καραμελλοποίησης των σακχάρων.Σε ότι αφορά την αποθήκευση στο σπίτι, ο χώρος που θα αποθηκευτούν πρέπει να είναι σκοτεινός και να αερίζεται καλά. Καλόν είναι να μην προμηθεύεται ο καταναλωτής μεγάλες ποσότητες οπότε θα πρέπει να τις αποθηκεύσει επί μακρόν. Αν αυτό γίνει για τον οποιοδήποτε λόγο, ο καλύτερος χώρος αποθήκευσης είναι η κοινή ψύξη του οικιακού ψυγείου που λειτουργεί στους 5-7o C.Όταν ο κόνδυλος φυτρώσει δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταναλωθεί. Αφαιρώντας τα φύτρα και καθαρίζοντας το φλοιό καταναλώνεται θαυμάσια με μια πιθανότητα να έχει πιο γλυκιά γεύση. Αν πρασινίσει τότε το καθάρισμα θα πρέπει να είναι βαθύ ώστε να απομακρυνθούν όλα τα πράσινα μέρη και του φλοιού και της σάρκας. Μια άλλη ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι να καταναλώνεται η πατάτα χωρίς καθάρισμα και απομάκρυνση του φλοιού. Αυτό προϋποθέτει πολύ καλό πλύσιμο με μια μαλακή βούρτσα ή σφουγγάρι και άφθονο νερό ώστε να απομακρυνθούν πολύ καλά τα υπολείμματα χώματος. Αυτή η διαδικασία καλόν είναι να γίνεται και σε αυτές που καθαρίζεται ο φλοιός ώστε να μη λερώνεται η σάρκα από το μαχαίρι που παρασύρει και υπολείμματα χώματος.

1) Χάρολντ Πάσσαμ

2) Κωνσταντίνος Ακουμιανάκης

3) Αλέξης Αλεξόπουλος

1. Καθηγητής & Διευθυντής Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

2. Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

3. Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Καλαμάτας

 

 @Pastritsis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s