Διατροφική Αξία Κερασιών

 

 archangelos cherries    

     Τα κεράσια: Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες. Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ μια μερίδα κερασιών (100 γραμμάρια) αποδίδει 33 θερμίδες. Τα κεράσια θα πρέπει να καταναλώνονται από τους μαθητές και ιδιαίτερα κατά την εξεταστική περίοδο αφού μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση. Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, των ανθοκυανινών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών. Μια άλλη δράση των ανθοκυανινών είναι ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας, δηλαδή να βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Επίσης, η διουρητική τους δράση τα καθιστά σύμμαχους της καλής λειτουργίας του οροποιητικού συστήματος. Τα κεράσια είναι πλούσια σε κάποιες φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Άλλα  οφέλη των κερασιών στην υγεία μας είναι η  πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών άρα και της τερηδόνας.  Εν κατακλείδι, τα αγαπημένα μας κεράσια εκτός τη γευστική ικανοποίηση που μας δίνουν, μας εφοδιάζουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τη θωράκιση της υγείας και επιπρόσθετα είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν το αίσθημα  του κορεσμού.

              Για έναν απολαυστικό βραδινό ύπνο δεν αρκεί μόνο ένα αναπαυτικό στρώμα και ένα καλό μαξιλάρι, αλλά σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη ίσως να χρειάζεται και ένα… ποτήρι χυμού κεράσι!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού κεράσι, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης-«ρυθμιστή» του ύπνου, μελατονίνης, στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν μια «φυσική» λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου, αϋπνία ή ακόμα και τζετ λαγκ, μετά από μακρινά ταξίδια.

Κεράσια για «γλυκό» ύπνο

Στη μελέτη υπό τον δρα Γκλιν Χαουότσον, έλαβαν μέρος 20 εθελοντές οι οποίοι μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε 30ml πραγματικού χυμού κεράσι δύο φορές την ημέρα για ένα διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ η δεύτερη κατανάλωνε εικονικό χυμό με άρωμα κεράσι.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες φορούσαν στο χέρι ένα ειδικό ρολόι, το οποίο με τη βοήθεια ενός αισθητήρα παρακολουθούσε καθημερινά τα μοτίβα του ύπνου τους.

Τόσο κατά το ξεκίνημα, όσο και στο τέλος της δοκιμασίας, οι ερευνητές έλαβαν δείγμα ούρων από τους εθελοντές για να μελετήσουν τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό τους, τα οποία ως γνωστόν επηρεάζουν τον ανθρώπινο κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα επίπεδα μελατονίνης όσων κατανάλωναν καθημερινά χυμό κερασιού εμφάνιζαν σημαντική αύξηση που άγγιζε μάλιστα το 15%-16%.

Είδαν ακόμη, ότι η κατανάλωση του κόκκινου χυμού αύξανε την συνολική διάρκεια του βραδινού ύπνου κατά 25 λεπτά αλλά και την γενικότερη ποιότητα του ύπνου κατά 5%-6%. Επιπροσθέτως, οι «υπναράδες» πλέον εθελοντές φάνηκε να παραμένουν στο κρεβάτι 15 λεπτά περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύονται στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου «European Journal of Nutrition».

 

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 263 kJ (63 kcal)
Carbohydrates 16 g
Sugars 12.8 g
Dietary fiber 2.1 g
Fat 0.2 g
Protein 1.1 g
Vitamins
Vitamin A equiv.

beta-carotene

lutein zeaxanthin

3 μg

38 μg

85 μg

Thiamine (B1) 0.027 mg
Riboflavin (B2) 0.033 mg
Niacin (B3) 0.154 mg
Pantothenic acid (B5) 0.199 mg
Vitamin B6 0.049 mg
Folate (B9) 4 μg
Choline 6.1 mg
Vitamin C 7 mg
Vitamin K 2.1 μg
Minerals
Calcium 13 mg
Iron 0.36 mg
Magnesium 11 mg
Manganese 0.07 mg
Phosphorus 21 mg
Potassium 222 mg
Sodium 0 mg
Zinc 0.07 mg

 

        Πέρα από το γεγονός ότι έχουν ευχάριστη γεύση και ελάχιστες θερμίδες (1 κεράσι έχει 4 θερμίδες) που τα κάνουν συμμάχους στο αδυνάτισμα, υπάρχουν και αρκετοί επιπλέον λόγοι για να εντάξετε τα κεράσια στην καθημερινή σας διατροφή.

Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία με αντικαρκινικές ιδιότητες που προλαμβάνουν και τη γήρανση, ενώ περιέχουν πολλές βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό.

1. Έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

2. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Τα μαύρα κεράσια περιέχουν τρυπτοφάνη και μελατονίνη, δηλ. ορμόνες που βελτιώνουν τον ύπνο, ενώ ρυθμίζουν άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

3. Βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών. Τα κεράσια είναι ιδανική τροφή για αθλητές. Συμβάλλουν στην υπεροξείδωση των λιπιδίων και έχουν μεγάλη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στην αποθεραπεία των μυών.

4. Δρουν αποτοξινωτικά,για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, καθώς είναι διουρητικά αλλά και χωνευτικά. Πολλοί μάλιστα συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων.

5. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων, που οδηγούν στον σχηματισμό πλάκας, δηλαδή το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.

6. Σε άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως, η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά εκτός από την πρόληψη του καρκίνου, και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

7. Τέλος, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές, χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Αναζητήστε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Αγοράστε μόνο όσα θέλετε να καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες. Για να κρατήσετε τα κεράσια φρέσκα, τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρόνο. Προτού τα καταναλώσετε, πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο, ζεστό νερό.

Πότε τα βρίσκουμε στην αγορά
Τον Μάιο κυκλοφορούν οι πρώιμες ποικιλίες (Precoce Bernard, Bigarreau Burlat, Larian κ.ά.), που συνήθως είναι λεπτόφλουδα και ευαίσθητα κεράσια (δηλαδή ο καρπός τους σχίζεται εύκολα) εξαιτίας των βροχοπτώσεων που επικρατούν κατά τη συγκομιδή τους. Τον Ιούνιο κυκλοφορούν οι όψιμες ποικιλίες, π.χ. Αρχαγγέλου. Συνήθως είναι τραγανά, βαθυκόκκινα (εκτός από τα πετροκέρασα, που είναι ανοιχτόχρωμα), σκληρόφλουδα, ανθεκτικά και μεγάλα κεράσια.

Δεν είναι φρούτα, είναι… θησαυρός
Αναρωτιέστε γιατί θεωρούνται τόσο ωφέλιμα για την υγεία μας; Επειδή τα κεράσια…
• Περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες οφείλουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και έτσι προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού.
• Είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει φανεί ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Μάλιστα, τα κεράσια είναι πλουσιότερα σε β-καροτένιο συγκριτικά με το καρπούζι, τα ροδάκινα και τις φράουλες.
• Είναι από τα πλουσιότερα φρούτα σε φλαβονοειδή, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
• Αποτελούν πηγή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
• Έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε κάλιο, που συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.
• Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και τη συμβολή της στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.
• Περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μελατονίνης, που έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Και γλυκά και ωφέλιμα

Καταπολεμούν τις φλεγμονές
Σε μελέτη του τμήματος Γεωπονικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ζητήθηκε από 18 άνδρες να τρώνε καθημερινά 280 γρ. κεράσια. Μετά από 28 ημέρες, παρατηρήθηκε μείωση στη συγκέντρωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα τους (που είναι παράγοντας φλεγμονής).

Προστατεύουν τους μυς από τη φθορά
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, ζητήθηκε από 12 εθελοντές να πίνουν 360 ml χυμό κερασιού, 2 φορές την ημέρα, για 8 ημέρες. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε ο βαθμός του πόνου και της μυϊκής βλάβης που παρουσίαζαν κατά την άσκηση, σε σύγκριση με μια ομάδα εθελοντών που έπιναν ένα εικονικό σκεύασμα (placebo), και διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που έπιναν χυμό κερασιού ήταν σημαντικά μικρότερος.

Μειώνουν το ουρικό οξύ
Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Ιατρικής του «Wood Johnson» Medical School, τα κεράσια ανήκουν στα φρούτα που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα.

Δρουν κατά της αρθρίτιδας και των όγκων
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων στις περιπτώσεις αρθρίτιδας, καθώς και των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος.

Βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ προ διετίας. Το πείραμα έγινε σε ποντίκια που έτρωγαν σκόνη κερασιού αναμεμειγμένη με πολύ λιπαρές τροφές. Παρατηρήθηκε ότι τα συγκεκριμένα ποντίκια αύξησαν το βάρος και τον λιπώδη ιστό τους σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν σκόνη κερασιού. Παράλληλα, εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.
Κεράσι: ένα από τα πιο ισχυρά, φυσικά αντιφλεγμονώδη
Αυτό το δροσερό και νόστιμο ανοιξιάτικο φρούτο, προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, καθώς διαθέτει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και στην πρόληψη και θεραπεία πολλών νοσημάτων.

Τα κεράσια δεν είναι μόνο νόστιμα, είναι επίσης και ωφέλιμα. Είναι από τα πιο ισχυρά, φυσικά αντιφλεγμονώδη, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ευεργετική δράση σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τη σημαντική θρεπτική αξία αυτού του φρούτου, η οποία οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, αλλά και σε άλλα ωφέλιμα για την υγεία μας συστατικά.
Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη.
Πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και η βιταμίνη C, αποτελούν δομικά στοιχεία των κερασιών, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Τέλος, τα κεράσια περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και πρωτεϊνών.
Τα διατροφικά τους οφέλη
Εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, τα κεράσια έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι άνθρωποι δεν είχαν καν επίγνωση των ευεργετικών τους ιδιοτήτων. Ωστόσο, χάρη στην ιατρική έρευνα, μάθαμε περισσότερα σχετικά με αυτό το φρούτο, αλλά και το και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό «φάρμακο».
• Βοηθούν την πέψη
Όταν τρώμε κεράσια, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
• Αντιοξειδωτικά οφέλη
Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και όλοι γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, κυρίως για την καρδιά μας και το καρδιαγγειακό σύστημα.
• Αποτοξίνωση
Τα κεράσια περιέχουν θρεπτικές ουσίες που έχουν ιδιότητες καθαρισμού και οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι βοηθούν το συκώτι και τα νεφρά μας να απαλλαγούν από την τοξικότητα και τα βοηθά να λειτουργούν καλύτερα.
• Αντιφλεγμονώδης δράση
Μια μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Michigan, αποκάλυψε ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει κεράσια, μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε ζώα, έως και 50%. Μια άλλη μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση χυμού από κεράσι, μείωσε σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες.
Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει επίσης τη σχέση μεταξύ αρθρίτιδας, ουρικής αρθρίτιδας και των κερασιών. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς, οι οποίοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κερασιών τακτικά, ανέφεραν μείωση του πόνου της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται γενικά λόγω υπερβολικής παραγωγής ουρικού οξέος. Έτσι, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και τακτικά, τα κεράσια μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγή ουρικού οξέος στο αίμα.
• Βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα
Τα κεράσια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου, αλλά και υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.
• Επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης
Η μελατονίνη που βρίσκεται στα κεράσια, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Δώστε λάμψη και φρεσκάδα στο πρόσωπό σας τρώγοντας κεράσια!
• Αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα κεράσια είναι πλούσια σε Βήτα Καροτίνη (βιταμίνη Α), η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων στα όργανα και τους αδένες.
• Απώλεια βάρους
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών και δεν αποδίδουν ενέργεια, άρα δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά κεράσια, δεν έχουν περιττά κιλά και έχουν μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με ασθένειες της καρδιάς. Σε μια σχετική μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα κεράσια, παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη.
• Ανακούφιση του πόνου
Τα κεράσια βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων, μετά την άσκηση, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των μυών. Μια μελέτη απέδειξε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση χυμού κερασιών, μειώνει την αϋπνία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Το κεράσι είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ έχει λίγες θερμίδες. Τα κεράσια περιέχουν βιταμίνες Α και C και κάποιες ίνες. Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Τα γλυκά κεράσια παρέχουν περίπου 77 θερμίδες ανά 100 γρ., ενώ η ίδια ποσότητα σε ξινά κεράσια παρέχουν περίπου 56 θερμίδες.
Τα πεντανόστιμα κεράσια, είναι ένα άλλο αγαπημένο φρούτο της Άνοιξης. Οι ανθισμένες κερασιές δημιουργούν μία υπέροχη ανοιξιάτικη εικόνα. Τα μικρά άνθη τους μετατρέπονται σε ζευγάρια από κατακόκκινους καρπούς. Η φλούδα τους ποικίλλει από ανοιχτό κίτρινο χρώμα μέχρι βαθύ κόκκινο και σκούρο βυσσινί. Η σφιχτή και ζουμερή σάρκα τους μπορεί να είναι γλυκιά ή ξινή ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες κερασιών. Ωστόσο, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις βασικές ομάδες: τα γλυκά (αυτά που τρώμε ωμά), τα ξινά (για μαγείρεμα) και τα υβρίδια, όπως τα Dukes και τα Royals, που τρώγονται και ωμά αλλά και χρησιμοποιούνται σε διάφορα γλυκά.
Σήμερα τα βρίσκουμε από αρχές Μαΐου έως και αρχές Αυγούστου. Στην Ελλάδα παράγονται στην Έδεσσα, στον Αρχάγγελο, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας ενώ θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Ιστορία του κερασιού
Τα αυθεντικά άγρια γλυκά κεράσια, γνωστά ως mazzards, ανακαλύφθηκαν στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στον Εύξεινο Πόντο. Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Καλλιεργήθηκαν από τους Κινέζους πριν από 3.000 χρόνια. Τα mazzards ήταν γνωστά στους αρχαίους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, και υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Τα ξινά κεράσια τα έφεραν στη Ρώμη από την Ελλάδα και όλες οι σύγχρονες ποικιλίες προέρχονται από τα πρώτα εκείνα δείγματα.

Οφέλη για την υγεία

Τα κεράσια είναι ένα από τα φρούτα με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων.
Τα κεράσια είναι φρούτα πλούσια σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών. Οι Ανθοκυανίνες είναι κόκκινες, μοβ ή μπλε χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα, και είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι ανθοκυανίνες βρέθηκε σε πειράματα ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης, θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.
Με βάση άλλες ερευνητικές ενδείξεις, φαίνεται ότι τα πετροκέρασα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, ορισμένων παθήσεων της γήρανσης, καθώς και στην αντιμετώπιση ορισμένων νευρολογικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων που προδιαθέτουν για διαβήτη.
Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται το βράδυ από την επίφυση, στο κέντρο του εγκεφάλου μας και βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού μας. Συμβάλλει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, βοηθάει στην ευερεθιστότητα, και συμβάλλει στην ανακούφιση από ορισμένες νευρώσεις, αϋπνία και πονοκεφάλους. Η παραγωγή μελατονίνης τείνει να μειωθεί καθώς γερνάμε, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας στους ηλικιωμένους.
Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο. Τα συστατικά αυτά δρουν προστατευτικά σαν περισυλλέκτες (scavengers) των βλαβερών ελευθέρων ριζών και έναντι των Reactive oxygen species (ROS), που παίζουν αρνητικό ρόλο στην διαδικασία της γήρανσης καθώς και στην διαδικασία ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων.
Τα κεράσια είναι καλή πηγή μετάλλων, όπως το κάλιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος και συμβάλλει στην φροντίδα της αρτηριακής πίεσης.

Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση

Πως διαλέγω καλά κεράσια
Καλό είναι να διαλέγετε κεράσια με πλούσια σάρκα και γυαλιστερή φλούδα χωρίς σημάδια. Είναι καλύτερα να τα αγοράζετε μαζί με τα κοτσάνια τους. Τα ανοιχτόχρωμα κεράσια είναι πολύ γλυκά, ενώ τα σκουρόχρωμα πιο ξινά. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε πριν τα αγοράσετε.

Πως να το συντηρείτε
Καλύτερα να βάζετε τα κεράσια στο ψυγείο άπλυτα για να διατηρηθούν μερικές μέρες. Τα πλένετε προτού τα σερβίρετε. Μπορείτε, επίσης, να αφαιρείτε τα κοτσάνια τους και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Πρέπει πάντα να πλένονται πριν από την κατανάλωση (κατά προτίμηση με νερό χλιαρό).

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Τα γλυκά κεράσια συχνά δε χρειάζονται άλλη προετοιμασία εκτός από ένα καλό πλύσιμο. Τρώγονται μόνα τους ή σε φρουτοσαλάτες. Βυθίζοντας σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα δυο κεράσια μαζί με το κοτσάνι τους, φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα ένα ασυνήθιστο γλυκό. Γίνονται επίσης νόστιμο γλυκό του κουταλιού και ωραία μαρμελάδα. Τα φρέσκα κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους γίνονται υπέροχη γέμιση για αφράτα κέικ και πάβλοβα αλλά και εντυπωσιακή διακόσμηση για γλυκά και επιδόρπια.
Μπορείτε, βέβαια, να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική και τα γλυκά κεράσια, μόνο που δε θα δώσουν έντονη γεύση. Παρόλο που τα φρέσκα κεράσια σερβίρονται με το κουκούτσι τους, όταν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική πρέπει να αφαιρείται.
Τα κεράσια μπορείτε να τα αποξηράνετε στον ήλιο ή στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία, ή να τα διατηρήσετε σε ζάχαρη ή μπράντι. Τα κεράσια γλασέ ή τα ζαχαρωμένα είναι δημοφιλή στη ζαχαροπλαστική. Τα κεράσια μπορεί να μπουν σε τάρτες, πίτες (κερασόπιτα), κομπόστες και σως. Ταιριάζουν πολύ με γλυκά μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και σοκολάτα. Η τούρτα Μπλακ Φόρεστ αποτελεί τον πιο κλασικό συνδυασμό κερασιών και σοκολάτας. Στην Α. Ευρώπη τα κεράσια γίνονται επίσης γλυκόξινη σούπα ή τουρσί σε αρωματισμένο ξίδι ως συνοδευτικό των κρεατικών. Τα κεράσια ταιριάζουν γευστικά με το κυνήγι και κυρίως με το κρέας της πάπιας. Τα κεράσια amarelle και morello χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού ή γίνονται γλασέ.

Μια μέτρια μερίδα κεράσια 73 γρ. περιέχει:

Νερό (gr.) 57.6

Ενέργεια(Kcal) 44

Πρωτεΐνες(gr.) 0.74

Λιπαρά(gr.) 0.14

Υδατάνθρακες(gr.) 11.21

Φυτικές Ίνες (gr.) 1.5

Ασβέστιο (mg) 9

Σίδηρο (mg) 0.25

Μαγνήσιο (mg) 8

Φώσφορο (mg) 15

Κάλιο(mg) 155

Νάτριο(mg) 0

Ψευδάργυρο(mg) 0.05

Βιταμίνη C (mg) 4.9

Θειαμίνη (mg) 0.02

Ριβοφλαβίνη (mg) 0.02

Νιασίνη (mg) 0.1

Βιταμίνη B-6 (mg) 0.03

Βιταμίνη A  (IU) 45

 

@pastritsis

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s